Het conceptplan

De belangrijkste verschillen met het plan uit 2013 zijn dat er meer huurwoningen zijn (de helft in plaats van dertig procent), dat de straten groener zijn, je een rondje kunt wandelen en dat er meer plekken in de openbare ruimte zijn waar je even kunt zitten of spelen. Bovendien verwijst de opzet en uitstraling van Westzanerwerf veel meer naar de cultuurhistorie. Met verschillende soorten huizen en ook twee ‘droogschuren’ voor meerdere huishoudens. Het plan houdt ook beter rekening met het veranderende klimaat, waarin de verschillen in temperatuur en neerslag groter zijn.

Westzanerwerf havenkom
Aan de zuidkant, bij de bestaande havenkom, komt een groene ontmoetingsplek. Hier is ruimte om te spelen of aan de waterkant te zitten. De nieuwe ‘droogschuren’ geven deze plek een bijzonder karakter.
Westzanerwerf Oostrand
Aan de randen van Westzanerwerf kun je genieten van het panoramisch uitzicht over het polderlandschap. Kinderen kunnen er ook spelen.
Westzanerwerf Vogelvlucht
Vogelvluchtschets stedenbouwkundig plan

Het concept-plan dat er nu ligt, gaat uit van de ontspannen cultuur van het dorp op de voormalige houthandel. Er komen evenveel nieuwe bomen als huizen. Dat geeft een groene, lommerrijke sfeer, zorgt voor meer biodiversiteit en biedt schaduw. Aan de randen van Westzanerwerf komen ‘panoramaplekken’, met zicht op de polder. Aan de zuidkant kun je genieten aan het water in het kleine haventje. Of met de sup of kano het water op. Zo ontstaat een buurtje dat aantrekkelijk is voor velen.

De ambitie is om de huizen in modulaire (hout)bouw te realiseren. En voor de twee nieuwe ‘droogschuren’ worden oude materialen van bestaande droogschuren uit Zaanstad gezocht. Er komt een mix van duurzame comfortabele gezinswoningen aan groene straten. Iets meer dan de helft van de huizen wordt gemaakt in betaalbare huur (dertig procent sociaal, twintig procent middenhuur), veertig procent koop en tien procent zelfbouw op een vrije kavel. Natuurlijk worden ook de kopers van deze vrije kavels gestimuleerd hun woning in houtbouw te realiseren. Het buurtje is klaar voor de toekomst met modulaire (hout)bouw en voorbereid op klimaatverandering met de vele bomen, ondergrondse wateropslag en waterinfiltratieplekken.

Westzanerwerf